PK Bandstoten 4e klasse 1e avond

Zo… 2 januari 2019 beste mensen, dus dan ook de beste wensen.
Wat een datum om weer te gaan biljarten. De scherven van de kerstballen, op gedroogde takken dennen groen, lege flessen en een oude oliebol en dan heb ik het niet over mijzelf beste lezers.

Nog even terug 2018 in waar ik mijn deelname aan het driebanden groot moest staken vanwege een longontsteking en een wat biljartkarig biljartjaar (BBJ) is het goede voornemen dit jaar mij weer wat meer bezig te houden met mijn hobby.

Zo ook de aanloop naar deze PK bandstoten. Tussen al het feestgedruis in toch regelmatig even wat tijd op de tafel doorgebracht om zo beter voorbereid aan de voorwedstrijden te beginnen.
De speelavond was daar en gezamenlijk met Theo Volkerts in de auto naar Jacobswoude.

Eenmaal binnen de arm uit de kom geschud door een groot aantal deelnemers (drie poules) en aanwezige tellers en schrijvers, bar mensen, wedstrijdleiders en belangstellende. Ja zeker het was druk. En druk en drukte zijn natuurlijk de ingrediënten voor wat gezonde wedstrijdspanning en koffie. U kent het, de koffie op dan starten de partijen. Theo helemaal aan de andere zijde van het biljartlokaal zodat het niet helemaal goed mogelijk was hem te volgen in zijn partij, en veel tijd had hier ook niet voor omdat ik zelf moest spelen tegen Harry van Lith. En juist tegen Harry moet je scherp zijn, op zijn onnavolgbare wijze laat hij mij nog steeds versteld staan met hoeveel gemak hij soms de ballen raakt. Je zou er van je stuk van raken, maar niet deze avond zodat deze partij door mij gewonnen is. Lekker gevoel en dit gevoel heb ik de naam gegeven “de weg terug”, maar daar over later meer.

Hoe was het bij Theo? Op de afstand kon ik wat kleine dingen zien. Ook de stand op het score bord liet mij zien wat Theo aan het doen was. Hij speelde tegen Joop Houtman en deze kreeg geen kans van Theo, dus ook voor hem een prima eerste partij.

Helaas voor mij geen pauze tussen de partijen en ik mocht direct door tegen Leo Bruigom. Kent u nog wat van mijn schrijfsels van weleer? Dan weet u dat ik altijd extra op mijn hoede ben als ik tegen een Leo speel, en zeker als hij ook nog een vest draagt van BV de Plas…. Ik weet nu zeker dat er bij “de” Leo van de genoemde club nu een grijns verschijnt op het gezicht maar dat even terzijde. Maar op mijn hoede was ik zeker. Het zal dan ook de naam geweest zijn wat mij niet heeft geholpen in de partij. Leo wist deze winnend in zijn voordeel te beslissen maar wat was het slecht….

Dan de fles maar onder de arm, die toch wat moe gespeeld en geschud wat rust nodig had en bij Theo aan tafel geschoven om daar het restant te kunnen zien van de partij van Gerrit en Peter.

Na het spelen van deze partij mocht Theo dan aanvangen tegen Harry van Veen. Een waarschuwing van mij aan Theo dat de familie van Veen altijd te vinden is in de districtsfinales mocht in het begin niet helpen. Als wild starend in de koplampen van een aanstomend voertuig liet Theo de eerste beurten Harry zijn werk doen…. Maar beste lezers hoe keer je het tij? Hoe voorkom je een vers stukje vlees op een autoweg? En ik houd niet eens van wild dus op de banken dan maar. Veel herrie maken, en Theo constant scherp houden (ooit van “de” Leo geleerd) zorgde er dan ook voor dat hij zijn blik terug bracht waar nodig, op de tafel dus en met gewenst resultaat. De winst voor Theo wat dan ook best een teamoverwinning genoemd mag worden. Na deze zware partij waar je als toeschouwer, mentalcoach, besteller, supporter en storende factor voor de tegenstander best wat vocht verliest toch weer een manier moet vinden om alles weer op peil te krijgen en daar dan ook weer in slaagt mag je dit weer beschouwen als een prima avond waar wij er best nog wat van kunnen gebruiken.

Sprak ik eerder van “de weg terug” dan denk ik aan veel gespeelde partijen in het verleden, ook aan de uurtjes aan de tafel om wat beter te gaan spelen, de lessen van verschillende leermeesters en het plezier in de biljartsport en de mensen die je mag ontmoeten. Dan is deze avond een nieuw begin en een prima voornemen in 2019!

Ik denk aan nog wat prima partijen de komende weken, tot het volgende verslag.

Ton van der Laarse

15Shares